[Folklista] nyelvápolás

Szabo Laszlo szablaszl at bonyhad.tvnet.hu
2003. Nov. 25., K, 19:58:51 CET


Kedves Lista-tagok!        Elnézéseteket kérem, hogy ilyen - divatosan szólva - "ügyrendi" kérdéssel, ha úgy tetszik problémával fordulok hozzátok.
Régóta figyelem - érdeklődéssel - a leveleket, és sajnos néhány (kb. az 1/3-a) ékezetek nélkül érkezik a képernyőmre. Ezúttal nem szeretnék senkit nevesíteni, hiszen úgy is tudja az érintett, maga is megkapja saját levelét.
Amiért van bátorságom felvetni ezt a - legalábbis számomra - problémát, az az a mondat, amely a levelezőlista etikai "kódexében" olvasható, miszerint mellőzzük a könnyed, esetleg nyomdafestéket sem tűrő stílust, ápoljuk a szép magyar nyelvet. Úgy gondolom, ehhez a "külcsín" is hozzátartozik, hiszen a magyar nyelvben ékezetes magánhangzókkal fejezzük ki azok hosszát.
Ami ezen túl még tollat ragadtatott velem, az voltaképpen saját "adottságom", nevezetesen, hogy én a levelezést egy képernyő-olvasó program segítségével folytatom, és így az ékezet nélküli szöveg gyakran nehezen is érthető. Ha ez a probléma megoldható egy magyar betűs billentyűzet beszerzésével, én egy ilyet fel tudok ajánlani. Egyébként kb. 1700.- Ft-ért már kapható.
Még egyszer elnézést a zsörtölődésért, de szeretném, ha még a dédunokám is ékezetes magyar nyelven írna és beszélne ebben a "kompjuterizálódott" világban. Mindenkinek "szép beszédet" és világos gondolatokat kívánok!
Üdv.: Szabó Laci
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20031125/43cc502b/attachment-0017.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról