Re: [Folklista] FW: művészeti iskolák jövője

Barabás Judit baarny at freemail.hu
2005. Okt. 6., Cs, 13:00:39 CEST


Sziasztok, már egyszer elküldtem, de valaki írta, hogy nem lehet meggyitni, ezért bemásoltam a levelet, melyet a minap kaptam, mert láttam, hogy sokan írtak a művészeti iskolákkal kapcsolatban.

Üdv: JuditMi lesz veled művészetoktatás?

 

avagy: összeakasztjuk-e a bajuszt a zongorahúrral?

 

 

 

Körlevelem címét olyan írások és nyilatkozatok ihlették, melyek a magyar művészetoktatási rendszeren belüli hibákat firtatva "veszélyes hangulatú" vizekre terelhetik a törvényhozásban zajló folyamatokat. Miközben senki nem vitatja, hogy rossz a jelenlegi állapot, különböző művészeti területek szakemberei fordulnak egymás ellen, megkérdőjelezve a másik értékét, működésének jogi és társadalmi alapjait, indokoltságát.

Értékes, magas szintű iskolák vezetői, fenntartói marakodnak az elénk vetett 20 milliárdos koncon odáig is eljutva, hogy a másik művészeti ág terhére követelik sajátjuk magasabb támogatását. 

 

Ez a kis vidéki forrongás bizony jól jön a törvényalkotóknak és az érdekeinket állítólag képviselő, a nevünkben egyeztető, felkért szakembereknek, akik eközben mellőzhetik a tervezett változtatásokról, vagy az érdekegyeztetéseken született eredményekről szóló tájékoztatásunkat (pedig érdeklődnénk).

 

A legszomorúbb az, hogy olyan iskolák kezdenek egymásra mutogatni, amelyek jól működnek, valódi, értékes szakmai tevékenységet folytatnak, hiszen ezek mernek megnyilatkozni, vállalni, hogy a figyelem rájuk terelődjön. Még szomorúbb, hogy ha ez így folytatódik, 2006 januárjában ezen iskolák nagy része működésképtelenné válik, de legalábbis a tönk szélére kerül. 

 

Nemrég olvastam egy, a művészeti ágakra vonatkozó költségszámítást, amelyet olyan szakemberek készítettek, akik tapasztalataikkal csak az egyik ágat képviselhetik. Vajon mi az oka, hogy a táncművészet költségigényét jóval a valós igény alá tervezték? Talán a saját érdekeik védelme, de szerintem sokkal inkább az általuk vizsgált intézményből származó - véleményem szerint - téves adatok.

 

Bizony nagy különbség lehet csoportos művészetoktatás és csoportos művészetoktatás között. Vegyük mindjárt a létrehozás célját: szakmai vagy gazdasági? Ez a két irányvonal az első pillanattól meghatározza egy művészeti ág, vagy akár az egész intézmény működésének értékét, legfőképpen hosszabb távú szakmai eredményeit és persze az egy tanulóra kivetített költségigényét is. 

 

 

 

A nagy marakodásban eszünkbe sem jut, hogy az államot hibáztassuk a kialakult helyzetért? Ugyan ki asszisztál ahhoz, hogy vállalkozási alapon működő "polip iskolák" jogászokkal körülbarikádozva tízezres létszámra milliárdos támogatásokat tesznek zsebre? Ki az, aki lehetővé teszi, hogy egy nyíregyházi, vagy szegedi iskola egy tőle 400 kilométerre lévő településen kihelyezett tagozatot hozzon létre? (no, az ebbe járó gyerekekre számított költségigény valóan igen alacsony, akárcsak az itt zajló képzés színvonala). Miért lenne érdeke a csoportos művészetekhez egyébként nem is konyító    "nagyvállalkozónak", hogy az ország másik felén teljesítsen ilyen nemes missziót? És hogyan sikerülhet az iskola központjának azonos értékű szakmai szolgáltatásokat nyújtani mind a tízezer tanulónak? Sehogyan.

 

Íme, megszületett a megoldás: 40.000,- Ft/tanuló. Egységesen!

 

Legyen a szakma baja a kialakult helyzet - mondják az értünk dolgozó, általunk fizetett szakemberek és politikusok. Osszák el a pénzt, ahogyan tudják, így kell ezt egy tollvonással megoldani. 

 

 

Lássuk a várható következményeket: 

 

.    A szakmai alapon működő, független (nem önkormányzati fenntartású) iskolák nagy része várhatóan a tanév közepén egyszerűen megszüntetni a működését. 

Mi is így teszünk. 

 

.    Az önkormányzati általános iskolák művészeti képzései bizonyára megmaradnak, de törvényszerűen romlik eddig sem rózsás helyzetük. Parkolópályára kerül a szakpedagógusok képzése, a szakmai és technikai feltételrendszer kialakítása, fejlesztése. Persze az ilyen hiányosságokat az állam a saját szárnyai alatt működő intézményeknek jobban elnézi, a közüzemi díjak fedezéséhez pedig mindenképpen jól jön a plusz normatíva, még ha kevesebb is az eddigieknél. Szerintem a zeneművészet ennél a működési formánál is bukik.

 

.    Vállalkozó barátunk leszól a vidéki "üzemvezetőknek", hogy szervezzenek néhány új csoportot. Persze, ha nem sikerül, még akkor is leigényelheti azt a 4-500 milliót. Ha pedig az üzlet végleg befuccsol, fogja az államtól törvényesen megszerzett vagyonát és új befektetés után néz.

 

 

 

 

És még egy jogi kérdés:

 

A gyerek tanulói jogviszonya tulajdonképpen hivatalos szerződés, melynek - mint finanszírozó - az állam is részese. Vajon nem alkotmányellenes a tanév közepén egyoldalúan olyan helyzetet előidézni, mely a tanuláshoz való jogokat sért? Ha nem, hibásnak tartom az alkotmányt.

 

Végül szeretném kérni az általam igen becsült zeneművészeti ág képviselőit és vezetőit, hogy legyenek partnereink közös előbbre jutásunk, vagy életben maradásunk érdekében. A költségvetés-tervezet szerint az Önök feje fölött is ott leng a kasza (80.000,- Ft/tanuló) és ilyen bajból csak együtt próbálhatunk meg kimászni. Az egyéni művészetoktatás költségei köztudottan jóval magasabbak a csoportosnál, nem is vagyunk a differenciálás ellenére. 

Véleményem szerint azonban vannak olyan lehetőségek is, amelyek jobban szolgálnák a mi ügyünket, mint a pénzügyminisztériumét.

 

 

Konkrét javaslatok:

 

.    Az OM vizsgálja meg, korlátozható-e - legalább egy időre - az új művészetoktatási intézmények létrehozása, dolgozza ki a korlátozás szempontjait, a kivételes alapítási lehetőségeket.

 

.    Mérje fel, hogy a "polip iskolák" kihelyezett tagozatainak térségében vannak-e a diákok további képzésére alkalmas helyi intézmények (véleményem szerint vannak), majd fontolja meg a kihelyezett tagozatok működésének távolsági (pl. a székhelytől számított max. 50 km) korlátozását.

 

.    Fontolja meg az egy művészetoktatási intézménybe felvehető létszám maximalizálását településméret alapján. (pl.: megyeszékhelyen és százezres lélekszámnál nagyobb városokban működő intézményeknél max. 2.000 fő, más településeken max. 1.000 fő.

 

.    Az intézmények bevonásával (!!!) dolgozza ki a minőség ellenőrzésének rendszerét, amely alapja lehet az intézmény működéshez való jogának, de semmiképpen a támogatások további differenciálásának. 

 

Véleményem szerint ezekkel a határozott lépésekkel a jelenlegi támogatási összegek megtartása mellett is működőképes maradna az alapfokú művészetoktatés és bizonyára sok - eddig értelmetlenül kiutalt - pénz maradhatna a rendszerben. Talán még a 20 milliárd is elég lenne.

Csakhogy ezekért a döntésekért a törvényhozóknak dolgozni, küzdeni és felelősséget vállalni kell!

 

A javaslatokat vitaalapnak szánom, bizonyára vannak, akik más érdekek mentén gondolnak ki hasonlókat. Arra buzdítok mindenkit, hogy írja le a tervezett normatíva csökkenéssel kapcsolatos véleményét és küldje el az érintetteknek, én is ezt tettem. Eljuttattam az Oktatási Minisztériumhoz, a Pénzügyminisztériumhoz, megyénk főjegyzőjéhez, az országgyűlési képviselőnkhöz, az általam ismert művészeti iskolákhoz.

 

 

Művészeti Iskolák, Iskolafenntartók!

 

 

 

Intézményünk azt tervezi, hogy az őszi szünet előtti utolsó tanítási napon, október 28-án, 16.00 órakor Ajka Város központjában az összes tanítvány bevonásával nagyszabású örömtáncolással mutatkozik be a város lakossága és a szülők felé. A táncoktatásba bevonjuk a közönséget is. Ha a költségvetés-tervezet nem változik, ez lesz az utolsó nyilvános bemutatkozásunk, így a gyerekek a saját iskolájukat búcsúztatják. 

 

Akik hasonló helyzetbe kerülnek, talán rendezhetnének székhelyeiken hasonló búcsúzó táncházakat, hadd lássák a választott országgyűlési képviselőink, hogy mit törnek derékba egyetlen gombnyomással. Nem tüntetni fogunk, táncolni!!!

 

 

A j k a , 2005. október 3.

 

 

 

 

                                 Az Apte Művészeti Egyesület - 

  Néptáncosok Baráti Köre,

                  mint iskolafenntartó nevében:

          

 

                                      Kovács Norbert

                                      ügyvezető elnök

 ----- Original Message ----- 
 From: Csitei család 
 To: lista at list.folkradio.hu 
 Sent: Thursday, October 06, 2005 7:59 AM
 Subject: [Folklista] FW: művészeti iskolák jövője


 -----Original Message-----
 From: Csitei család [mailto:csitei at axelero.hu] 
 Sent: Thursday, October 06, 2005 7:57 AM
 To: 'lista-bounces at list.folkradio.hu'
 Subject: művészeti iskolák jövője Sziasztok! A 2006. évi költségvetési törvény tervezetében a csoportos művészeti oktatás normatív hozzájárulás összege: 40.000.-Ft/tanuló/év. Melyik iskola tud ebből működni??? Minden tönkre akarnak tenni? Összefogásra lenne szükség! Ki képviseli az érdekeinket? Ha valaki tud vmiről, írjon! Mindenesetre megkeresem a helyi országgyűlési képviselőnket egy beszélgetés céljából. Szerintem ezt mindenki megteheti! Üdv: Cs. Gábor
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: http://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20051006/511d83f9/attachment-0015.htm 


További információk a(z) Lista levelezőlistáról